Gostje Knjižnih POPslastic 2016

Ciril Horjak – dr. Horowitz

Ciril Horjak – dr. Horowitz | STRIP

S slikarjem, ilustratorjem in striparjem se bomo pogovarjali o sporočilni, družbeno-kritični in izobraževalni moči stripov ter se seznanili z avtorjevim opusom.
Povezovalna nit razprave je strip kot likovno-literarni žanr, ranljive skupine in tabuji.

 

Sreda, 3. februar, ob 12.30 uri | Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Ciril Horjak – dr. Horowitz je akademski slikar, risar stripov in ilustrator. Avtor številnih stripov, soavtor knjig in priročnikov ter prvega slovenskega učbenika stripa Najmanjša velika enciklopedija stripa. Kot odličen pedagog, z izjemnim socialnim čutom se aktivno udejstvuje na področju vključevanja ranljivih skupin, zasnoval pa je tudi izobraževanje s pomočjo stripa. Za svoje izobraževalno delo je leta 2011 prejel nagrado Andragoškega centra Slovenije. Redno skrbi za ilustracije in stripe v časopisu Večer.

Več o Cirilu Horjaku na: drhorowitz.blogspot.si/

Pokrovitelj prireditve: Elfis Novo mesto d.o.o.

Elfis d.o.o

 

Utrinki s prireditve

Ciril Horjak: »Talent je dar.«

Ciril Horjak – dr. Horowitz je eden tistih redkih srečnežev, ki je že kot otrok vedel, da bo stripar. Od majhnega je zelo dobro risal in tekom odraščanja vedno naletel na podporo in razumevanje okolice. Njegov talent so že zgodaj prepoznali tudi učitelji. Svoj prvi strip z naslovom Črna packa od črnila je izdelal že v osnovni šoli. Pripravila sta ga pravzaprav skupaj z bratom, dvojčkom Metodom, ki je poskrbel za zgodbo, in natisnila kar veliko izvodov. »Talent ti je podarjen, je dar oz. kot je rekel že Božidar Jakac, je božji dar. Sistem pa bi moral predvsem ne ovirati talentiranega človeka in hkrati od njega veliko zahtevati. Talentu pa je potrebno dodati delovno rutino, vztrajnost

Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani se je odločil za študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter nekaj let celo verjel, da bo slikar. A danes to vidi zgolj kot trenutek slabosti. Sam zelo rad ustvarja stripe, ki se dotaknejo bolj problematične tematike oz. tabujev. Tako je nastal tudi Endodontostrip, ki je plod sodelovanja z endodontom dr. Rokom Juričem. Po nekaj letih dela in natančnega preučevanja je nastal strip, ki obsega 80 strani in pacientu lepo razloži, kaj se dogaja v ustih ob zobobolu ter kako poteka zdravljenje. Strip je preveden v več jezikov in bo v kratkem celo dočakal slovenski ponatis.

Striparjev v Sloveniji ni veliko in prav vsi so zelo zasedeni s projekti. Nekako se zdi, da je tu še veliko priložnosti tudi za mlade, ki bi se radi ukvarjali s stripom, da si ustvarijo svojo kariero. Nikakor pa ni vedno lahko in včasih ustvarjanje stripa poteka neprekinjeno več dni in noči, skorajda brez spanca. »Če se zavežeš karieri stripa, stvari postanejo zelo zapletene in moraš imeti skoraj noro vztrajnost, ker pride točka v projektu, kjer nisi več motiviran. Ta prvotna zaljubljenost mine in moraš skoraj noro, noro vztrajati, kot športniki. In če hočeš to delati, moraš biti fizično zdržljiv, imeti dober želodec in dobre živce, biti moraš organiziran in zelo vztrajen.«

Vse skupaj pa se vedno začne z idejo, ki se oblikuje v zgodbo, sledi premislek v kakšni mreži naj nastaja strip oz. kakšno bo ogrodje, potem nastanejo čisto osnovne skice, oblikujejo se liki in na koncu se v slike vnaša besede dialoga ter tako iz zgodbe nastane podroben scenarij. Sam proces risanja se je zadnja leta močno spremenil in stripe danes ustvarja s pomočjo računalniške tehnologije.

Dr. Horowitz je avtor številnih zabavnih in poučnih stripov, soavtor knjig in priročnikov ter prvega slovenskega učbenika stripa Najmanjša velika enciklopedija stripa. S pisateljem, pesnikom in igralcem Andrejem Rozmanom – Rozo sta ustvarila izjemen strip Veronika faronika z močnim etičnim, filozofskim, religioznim, socialnim in okoljevarstvenim sporočilom ter zabaven strip Passion de Pressheren, ki nas na igriv način popelje v čas ustvarjanja našega velikega poeta Franceta Prešerna. Kot odličen pedagog z izjemnim socialnim čutom se aktivno udejstvuje na področju vključevanja ranljivih skupin, zasnoval pa je tudi izobraževanje s pomočjo stripa. Kot gostujoči profesor predava o stripu tudi na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Za svoje izobraževalno delo je leta 2011 prejel nagrado Andragoškega centra Slovenije. Redno skrbi za ilustracije in stripe v častniku Večer. Dvakrat zaporedoma pa je osvojil prvo nagrado na natečaju mladinskega stripa v Novem Sadu.

Na delavnicah, kjer srečuje mlade, ki se želijo poskusiti v izdelavi stripa, naleti na izjemne talente in v zadnjem času so to v glavnem punce, zato pravi: »Zgleda, da bo 21. stoletje v stripu pripadlo ženskam.«