POPslastice v Gradski knjižnici "Ivan Goran Kovačić" Karlovac | DECEMBER 2016

Tadej in Dora Toš

Tadej Toš in Dora Fišter Toš | igralski par

S slovenskim akademskim igralcem, TV ustvarjalcem in komikom Tadejem Tošem ter njegovo ženo, hrvaško gledališko, filmsko in televizijsko igralko Doro Fišter Toš, bomo spregovorili o ustvarjanju, literaturi, medkulturnem povezovanju, humorju ter razlikah med slovenskim in hrvaškim gledališčem ter filmsko produkcijo.

Torek, 6. december, ob 13.00 uri | Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" Karlovac

Tadej Toš, dramski in filmski igralec, voditelj in stand up komik je študiral igro na AGRFT in že vrsto let sodeluje z različnimi slovenski in tujimi gledališči, piše dramska besedila, pesmi, scenarije, pripravlja stand up predstave ter vodi televizijske oddaje. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi za žlahtnega komedijanta.

Več na: www.sigledal.org/geslo/Tadej_Toš

Dora Fišter Toš je hrvaška akademska igralka, ki ustvarja tako v gledališču kot na televiziji ter filmu. Diplomirala je na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu in ima status svobodnega umetnika. Za svoje filmsko in gledališko ustvarjanje je bila nagrajena, za vlogo Svetle v predstavi Bure baruta je prejela nagrado Sabrija Biser za debitanta na 24. dnevih satire in za glavno vlogo v filmu Slučajna suputnica Vjesnikovo diplomo na Festivalu igranega filma v Puli. Zelo odmevne so tudi njene vloge v televizijskih serijah, najbolj vloga v seriji Odmori se, zaslužio si in seriji Dnevnik plavuše. Preizkusila se je tudi v slovenskem gledališkem prostoru.

Več na: www.dorafistertos.hr

 

Utrinki s prireditve

Knjižne POPslastice z igralcema Tadejem Tošem in Doro Fišter Toš gostovale v Karlovcu

Knjižne POPslastice so avtorski projekt Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, ki ga knjižnica izvaja že od leta 2011, namenjen razvijanju bralne kulture in ustvarjalnosti med mladimi. Tokrat so v sklopu projekta Podpora razvoja knjižnične dejavnosti na obmejnih območjih potekale v Knjižnici za mlade v Karlovcu. Namen projekta, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, je promovirati slovenske ustvarjalce in kulturo, razvijati zavest o pomembnosti ohranjanja slovenske besede ter spodbujati in nagovarjati predvsem mlade, ki izgubljajo slovensko identiteto zaradi močne vključenosti v hrvaško okolje.

Srednješolci iz Karlovca so se srečali z znanim slovensko-hrvaškim igralskim parom Tadejem Tošem in Doro Fišter Toš. Spregovorila sta o razlikah med slovensko in hrvaško gledališko in filmsko produkcijo, o pomembnosti branja in odnosu do knjige ter kulturi jezika, ki jo skrbno prenašata tudi na svoje tri otroke.

»V življenju so zelo pomembni odnosi, ljubezen, potrpljenje, pogovor in zaupanje v ljudi okoli nas, ki so nam blizu. Na ta način se povezujemo in združujemo energije, tako smo močnejši in lahko ustvarjamo dobre rezultate. Brez dobre volje ni nič. Ta je osnova za dobro atmosfero. S tovrstnimi dogodki se počasi združujemo in širimo dobro voljo ter podiramo meje.« Tako je Tadej Toš, slovenski akademski igralec, voditelj, pisec, scenarist, prevajalec ter odličen stand-up komik potrdil pomembnost povezovanja in sodelovanja, ki med državama poteka na kulturnem področju. Plod dolgoletnega sodelovanja med novomeško in karlovško knjižnico je namreč tudi ta projekt.

»Doma govorimo oba jezika in tudi knjige otrokom bereva, Tadej v slovenščini in jaz v hrvaščini,« je povedala Dora, hrvaška dramska igralka, ki pomembno soustvarja hrvaški gledališko-filmski prostor, nekaj vlog pa je ustvarila tudi v slovenskem gledališču. Kot je poudaril Tadej se Slovenci veliko hitreje prilagodimo in govorimo hrvaško, pa vendar slovenski ustvarjalec na Hrvaškem težko ustvari kariero in postane prepoznaven. »Ključno je povezovanje, komunikacija, pretok energije in dobri odnosi,« pravi Tadej. »Da sem danes tukaj, v Karlovcu, da lahko predstavim sebe in svoje delo, je plod dobrih odnosov, ki jih imam jaz s knjižnico iz Novega mesta in ki jih ima ta knjižnica z vašo knjižnico in vse nas druži ljubezen do lepe besede.«

Branje je tisto, ki omogoča preseganje meja in je hkrati tisto, ki nas osvobaja. Čeprav smo danes zasuti z digitalnimi informacijami, je, kot pravi Tadej, knjiga najpomembnejši del njegovega ustvarjanja in nasploh pomemben del njegovega življenja. »Knjige so pravzaprav 'retrofolderji'. Če najdeš neko zanimivo knjigo, se k njej pravzaprav lahko vračaš vedno znova, čez leta, samo po en stavek, misel. Ona stoji in čaka. Zato je vedno pomembno imeti knjige ob sebi, na domači polici. Ker v življenju preveč hitimo, so tako knjige tiste, ki nas čakajo, ki nas prisilijo, da se ustavimo, si vzamemo čas in se jim posvetimo,« je Tadej izpostavil vlogo knjige.

Tadej je mojster humorja in kot pravi je prav humor »tisti, ki je prevzel vlogo tega, ki išče smisel v trenutku popolnega nesmisla v medijskem prostoru, rumenih medijih in resničnostnih šovih. Je pa res, da je slovenski humor na hrvaškem velika neznanka, kar pa ne velja za balkanski humor v Sloveniji.« In kako je s smehom? »Danes lahko govorimo o digitalnem in analognem smehu. Digitalni smeh, ki ga doživimo ob aparaturi je osamljeni smeh, hladen, neizpolnjujoč, ni smeh, ki se ga bomo spominjali še dolga leta, kot se spominjamo smeha, ki se zgodi v živo med ljudmi. A ravno tega potrebujemo.«

V poplavi informacij se hitro izgubimo. »Na internetu je vse, kar se dogaja. Vseskozi se spreminja in nikakor ne moreš tega obvladati. Vsega je preveč in hitro se izgubiš v poplavi vsega zanimivega, tako na koncu od vsega, kar je, nimaš nič. Knjiga te upočasni in spodbudi k razmišljanju,« je Tadej za konec nagovoril mladostnike in dodal: »Verjemite v svoje sanje in v to, da lahko uresničite v življenju vse, kar želite. Vse je možno, samo bodite vztrajni in pomembno je, da najdete tisto, kar vas zanima.«

zapisala Alenka Murgelj