POPslastice na Dolenjskem knjižnem sejmu | JUNIJ 2016

Tilen Artač

Tilen Artač | imitacija

Z glasbenikom, imitatorjem, voditeljem in satirikom bomo spregovorili o izzivih in strasteh glasbenega ustvarjanja ter mojstrstvu oblikovanja imitacij.
Povezovalna nit razprave je ustvarjanje, satira in imitacija.

 

Torek, 7. junij, ob 12. uri | Galerija Krka, Novo mesto

Tilen Artač je akademski glasbenik, voditelj, imitator, satirik ter profesor glasbe v glasbeni šoli. Magistriral je na Akademiji za glasbo v Zagrebu in svoje glasbeno izobraževanje nadaljeval na Akademiji za glasbo v Gradcu. Že v času šolanjaje je dosegal vidne uspehe tako doma kot v tujini, svoje glasbeno znanje pa redno prenaša na mlajše rodove.

Širši javnosti  je poznan kot izjemen imitator in satirik ter dolgoletni član izvrstne ekipe imitatorjev in ustvarjalcev oddaje Radio GA-GA. Za svoje ustvarjalno radijsko in televizijsko delovanje je leta 2012 je prejel nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo RTV Slovenija podeljuje najzaslužnejšim za izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

Je član klavirskega tria Tempo giusto in v tandemu z Juretom Godlerjem soustvarjalec projekta GodArt, kjer združujeta klasično glasbo s pop-modernim slogom ter vse skupaj začinita s prefinjenim humorjem.

Več o Tilnu Artaču na: www.tilenartac.com

 

Organizatorji Dolenjskega knjižnega sejma:

Organizatorji Dolenjskega knjižnega sejma

Utrinki s prireditve

Knjižne POPslastice gostovale na 39. dolenjskem knjižnem sejmu: mlade je navdušil Tilen Artač

Dvig bralne kulture v našem širšem družbenem okolju je že vrsto let pomemben cilj delovanja Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Raziskave so pokazale, da je najbolj opazen upad branja prav med mladimi, ki v poplavi sodobnih komunikacijskih kanalov izgubljajo interes za branje, s tem pa tudi sposobnost kritičnega razmišljanja, koherentnega pisanja in izražanja. Tako smo se v knjižnici odločili, da mlade povabimo medse, jih nagovorimo in spodbudimo k branju na način, ki je zanimiv, atraktiven in jim je blizu. Poleg tega, da so prejšnje izvedbe Knjižnih POPslastic dosegle dobro prepoznavnost med mladimi in velik obisk, je projekt naše knjižnice prejel priznanje Slovenske sekcije mednarodnega združenja IBBY, ki se podeli promotorjem mladinske književnosti in promotorjem branja, ki delajo neposredno v praksi z mladinsko književnostjo in z mladimi bralci ter pri tem dosegajo izjemne uspehe, pomembne ne le v ožjem okolju, ampak prispevajo tudi h kakovostnemu dvigu te prakse v širšem slovenskem prostoru. V letošnjem letu so nas s Knjižnimi POPslasticami povabili na gostovanje tudi v nekatere druge slovenske knjižnice, ki si prav tako želijo pričeti z izvajanjem tega projekta. Dobili smo povabilo za jesensko gostovanje tudi iz Hrvaške, in sicer iz partnerske Gradske knjižnice »Ivan Goran Kovačić«, prvič pa smo s Knjižnimi POPslasticami gostovali tudi na Dolenjskem knjižnem sejmu, ki letos v Novem mestu poteka že 39. leto zapored.

Ob tej priložnosti smo na srečanje z mladimi povabili imitatorja, glasbenika, voditelja, satirika ter profesorja glasbe v glasbeni šoli Tilna Artača, s katerim smo spregovorili o mojstrstvu oblikovanja imitacij ter izzivih in strasteh glasbenega ustvarjanja.

Tilen Artač je magistriral na Akademiji za glasbo v Zagrebu in svoje glasbeno izobraževanje nadaljeval na Akademiji za glasbo v Gradcu. Že v času šolanja je dosegal vidne uspehe tako doma kot v tujini, svoje glasbeno znanje pa redno prenaša na mlajše rodove. Širši javnosti je poznan kot izjemen imitator in satirik ter dolgoletni član izvrstne ekipe imitatorjev in ustvarjalcev oddaje Radio GA-GA. Dokončno ga je med »zvezde« izstrelila nedavna zmaga na popularnem šovu Znan obraz ima svoj glas. Kot sam pravi je igranju violončela posvetil ogromno časa in energije, medtem ko je nastopanje na radiu in televiziji zanj zgolj zabava. Sicer pa zase pravi, da je nasploh bolj tih in v družbi nerad govori, čeprav prisotnih o tem ni ravno prepričal.

O Radiu GA-GA in izbiri likov
Prvič je skupaj z Juretom Godlerjem pri 18 letih nastopil na oddaji Tistega lepega popoldneva v rubriki 5 minut slave. Tam sta spoznala Saša Hribarja, ki je prav tako sodeloval pri omenjeni oddaji. Sledilo je povabilo v oddajo Radio GA-GA, kjer nastopa že 13 let.
Pri izbiri lika za imitacijo je poleg tega, da izbiraš politično aktualne osebe, bistveno, da te lik resnično zanima in da ti je simpatičen. »Počutiti se moraš, kot da te malo osvaja, potem pa ga moraš vzljubiti. Pri tem ne potrebujem lika spremljati dlje časa, kaj počne, potrebujem le prelomni trenutek, da ga »ujamem«, nato pa pustim, da se kot hruška medi.« V določenem trenutku se zgodi »klik«, ko začuti karakter lika, seveda pa je potrebno osvojiti še besedni zaklad, ki ga imitirana oseba uporablja.

Doslej se še nihče ni pritožil zaradi njegovih imitacij, sicer pa njegov cilj, tako ni, da bi koga užalil ali da bi se zaradi tega počutil slabo. Je pa ravno nasprotno nekaj oseb spraševalo, zakaj ne imitira tudi njih ali pa jih je zmotilo, da se njihov lik v oddaji ne pojavlja dovolj pogosto. Med prvimi liki, ki jih je imitiral, so bili Zlatko Zahović, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel in pa psihologinja Ifigenija. Slednja dva smo lahko spoznali tudi na Knjižnih POPslasticah, kar je mlade še posebej navdušilo. Ifigenija je imela za okoli 180 prisotnih srednješolcev poseben nasvet tudi ob zaključku šolskega leta: »Svetujem vam, da pijete veliko tekočine. Tako boste vedno na tekočem.«
Sicer pa je druženje v oddaji Radio GA-GA ura popolne improvizacije. Sodelujoči se sicer pred oddajo dobijo s Sašem ter določijo koncept in temo, okoli katere se bo vrtel pogovor, ampak se dogajanje skoraj vedno zasuče v povsem drugo smer. So pa zelo dobri prijatelji in se v času oddaje predvsem zabavajo.

Znan obraz ima svoj glas: »Da sem izpadel car, je v veliki meri zaslužna produkcija POP TV.«
Po njegovih besedah je omenjena oddaja edina, kjer so mu pri oblikovanju svojih likov skozi celotno oddajo v celoti pustili proste roke. »Očitno so prepoznali moje kvalitete in kaj lahko od mene dobijo.« Priprave na oddajo so bile zahtevne. Da so lahko v enem tednu osvojili imitirani lik, je bilo možno le z vso tehnično podporo, ki jo jim je nudila omenjena produkcijska hiša, od oblačil po meri in izjemne maske naprej. Sicer pa je uspešnost oddaje pripisal tudi sposobnosti vodenja Denisa Avdića. »Ne zna se vsakdo pogovarjati z liki. Pomembno je, da jim voditelj da prostor. Da se z njimi pogovarja, kot da se jih malo boji.« V oddaji je bil edini, ki ni pevec, kljub vsemu pa vidi svojo prednost v tem, da zelo dobro pozna, kaj mora storiti, da dobi določen glas.
Sicer pa je najodmevnejši lik, ki ga je imitiral v oddaji, lik Svetlane Makarovič, s katero se pred tem nista poznala. Po nastopu sta se sestala, z njo je opravil tudi intervju, posledica vsega skupaj pa bo skupni koncert 30. junija na blejskem gradu. O kvaliteti njegove imitacije Svetlane Makarovič in pevskih sposobnostih pa smo se lahko prepričali tudi na Knjižnih POPslasticah, kjer nam je zapel pesem Kdor gleda skozi mačje oči.

»Mlademu človeku nagrade veliko bolj prav pridejo kot staremu.«
Za svoje ustvarjalno radijsko in televizijsko delovanje je leta 2012 prejel nagrado Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo RTV Slovenija podeljuje najzaslužnejšim za izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Doslej je Tilen najmlajši prejemnik omenjene nagrade, kar je zanj velika čast. Vesel je, da je komisija »znala videti in prepoznati tudi kvalitete mladega človeka«. Mladim namreč nagrada lahko pomeni pomembno odskočno desko za naprej, medtem ko je za starejše prejemnike bolj potrditev za njihovo dosedanje delo.

zapisala Bojana Medle

 

VIDEO utrinek - POPslastice na dolenjskem knjižnem sejmu - Tilen Artač