Gostje Knjižnih POPslastic 2014

Andrej Blatnik

Andrej Blatnik | Kreativnost

Pisatelj in mentor kreativnega pisanja Andrej Blatnik bo podal napotke za ustvarjalno pisanje in izražanje ter predstavil priročnik kreativnega pisanja Pisanje kratke zgodbe. Spregovorili bomo tudi o tem, kako začeti in izboljšati svoj izraz ter kateri so najpomembnejši elementi dobre zgodbe.
Povezovalna nit za razpravo je kreativnost.

 

Sreda, 22. oktober, ob 12.30 uri | Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Dr. Andrej Blatnik je pisatelj, mentor kreativnega pisanja in predavatelj na Filozofski fakulteti v Ljubljani, študiral je primerjalno književnost, sociologije kulture, ameriško književnost in komunikologijo. Avtor več zbirk kratkih zgodb in romanov, ki so prevedeni tudi v različne svetovne jezike. Nekaj let je ustvarjal kot svobodni pisatelj, delal kot urednik, od leta 2007 pa predseduje žiriji srednjeevropska nagrade Vilenica.

Več o Andreju Blatniku si lahko preberite na: www.andrejblatnik.com

Prireditev je finančno podprlo podjetje:

Tomas d.o.o.

 

Utrinki s prireditve

Od branja do pisanja

»Pisanja se ni mogoče naučiti, ker ta beseda predpostavlja končno stopnjo, od koder ni napredka. Mogoče pa se ga je učiti in napredovati. Pravzaprav je s pisanjem kot s športom, če boste redno trenirali, boste vsak dan boljši, eni bodo napredovali hitreje in bodo osvajali medalje na olimpijadi, drugi le izboljšali svojo kondicijo,« je na zadnjih Knjižnih POPslasticah, kjer je beseda tekla o ustvarjalnem pisanju, mlade nagovoril dr. Andrej Blatnik. Izvrsten pisatelj , prevajalec, urednik in predavatelj na Filozofski fakulteti v Ljubljani je tudi mentor številnih delavnic kreativnega pisanja.

V sklopu Knjižnih POPslastic namreč poteka natečaj za najboljšo kratko zgodbo mladih, zato je gost podal napotke, kako se sploh lotiti pisanja, kateri so ključni elementi, ki zgodbo naredijo res dobro, ter katere so najpogostejše napake. Na zanimiv in duhovit način je predstavil  proces pisanja od ideje do zgodbe in prikazal nekaj izvrstnih primerov zelo kratkih zgodb iz svetovne književnosti, ki vsebujejo vse elemente, da zadostijo kriterijem za dobro zgodbo.

»Omejitve so vedno dobrodošle in predstavljajo izziv, pravzaprav so nujno potrebne,« je še dodal v kratkem pogovoru. »Prav tako je potrebna neka mera samokritičnosti, in če sami opazimo napake, je pol dela že opravljenega.« Za dobro pisanje pa je pomembna dobra predpriprava in najboljša predpriprava je branje. Veliko branja. Skozi branje dobimo širino, iščemo svoj izraz, prepoznamo dobro in opazimo napake, ki se jim lahko izognemo pri svojem pisanju. Sam bere veliko, preko dvesto knjig letno. Mladim, ki bi radi brali dobre zgodbe, priporoča v branje Hemingwaya, Čehova, Raymonda Carverja, vsem željnim dodatnih nasvetov pa priročnik Pisanje kratke zgodbe.