LITERARNI NATEČAJ: Knjižne POPslastice

Knjižnica Mirana Jarca je v letošnjem letu razpisala natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Natečaj je potekal do ponedeljka  8. decembra.

Najboljšo zgodbo je žirija v sestavi Petra Kovič, Maja Ivanež, Alenka Murgelj in dr. Andrej Blatnik, razglasila 16. decembra na zaključnem srečanju Knjižnih POPslastic. Avtorju najboljše zgodbe pa je bila podeljena glavna elektronska POPnagrada - tablični računalnik!

 

Letošnji dobitnik nagrade za najboljšo kratko zgodbo je:

AMADEJ CANJUGA - Zadnji Božič

UTEMELJITEV NAGRADE:

Med letos prevladujoče temačnimi zgodbami najbolj izstopa Zadnji božič. Tudi ta se ne zasnuje nič kaj veselo: ostareli pripovedovalec izve, da bo zaradi raka živel le še nekaj tednov in čeprav samega sebe označi za grešnika, ki ne more v nebesa, se nam kar zasmili, ko se bližnji od njega poslavljajo že vnaprej, saj gredo v predvidenem času smrti na smučanje. Vendar se on ne zasmili sam sebi, s kompanjonom se odločita pobegniti, se kljub skoraj potečenemu roku trajanja podati v mestno veseljačenje, pri čemer invalidski voziček ni posebna ovira, in tam se pripovedovalcu uresniči želja, za katero je pisal Božičku – za vse druge morda nepomembna, zanj pa ustvari najboljši mogoči poslednji dan.

V prepričljivi prvoosebni pripovedi z domiselnimi humornimi vložki nam ta božična zgodba spet pripoveduje večno resnico, na katero preradi pozabimo: za tisto, kar si želimo, se je vredno boriti do zadnjega diha. Morda tudi takrat še ni prepozno.

dr. Andrej Blatnik

Natečaj za najbolJšo kratko zgodbo

Od vseh prejetih zgodb smo,
16. decembra, na zaključnem srečanju Knjižnih POPslastic razglasili najboljšo.
Jo želite prebrati?

moderatorka

Alenka Murgelj kot moderatorka že četrto leto zapored sodeluje pri projektu Knjižnih POPslastic.
S svojim sproščenim pristopom ter živahno radovednostjo poskrbi, da so dogodki vedno zanimivi, zabavni in poučni.

Alenka Murgelj

Arhiv

Vabimo vas, da si ogledate utrinke pogovorov preteklih Knjižnih POPslastic, kjer smo gostili številne znane goste.

 

Knjižne POPslastice I

Knjižne POPslastice II

Knjižne POPslastice III