Gostje Knjižnih POPslastic 2014

Tadej Toš

Tadej Toš | Humor

Z gledališkim igralcem, televizijskim ustvarjalcem in komikom Tadejem Tošem bomo spregovorili o razlikah med ustvarjanjem v dramskem gledališču in  ustvarjanjem stand up nastopov, literaturi, slovenski komediji in humorju kot filtru družbenega dogajanja. 
Povezovalna nit za razpravo je humor in literatura.

 

Sreda, 5. november, ob 12.30 uri | Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Tadej Toš, dramski in filmski igralec, voditelj in stand up komik je študiral igro na AGRFT in že vrsto let sodeluje z različnimi slovenski in tujimi gledališči, piše dramska besedila, pesmi, scenarije, pripravlja stand up predstave ter vodi televizijske oddaje. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi za žlahtnega komedijanta.

Več na: www.sigledal.org/geslo/Tadej_Toš

 

Utrinki s prireditve

S komikom Tadejem Tošem o branju v času digitalne tehnologije

V današnjem času hitrega tempa in digitalne tehnologije je vse težje nagovarjati mlade k branju knjig, kritičnemu razmišljanju in pisanju. »Prav prijetno je videti, a hkrati skoraj neverjetno, da se je danes digitalna mladina v tako velikem številu zbrala v analognem svetu knjižnice in je pripravljena sodelovati pri pogovoru o analogni knjigi in branju,« je svoja opažanja strnil Tadej Toš na tretjem dogodku v okviru Knjižnih POPslastic v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. In res je bilo mladih, ki so si želeli prisluhniti pogovoru o literaturi, humorju in gledališču več, kot jih je lahko sprejela Trdinova čitalnica.

Tadej Toš, vrhunski slovenski igralec, voditelj, pisec, scenarist, prevajalec in zadnja leta predvsem stand up komik, je navdušil mlado publiko s svojo prekipevajočo pozitivno energijo in neverjetnim smislom za humor. »Standuper išče vse možne načine, pri vseh ljudeh izvabiti smeh,« je opisal izhodišče za svoje odrsko ustvarjanje in bolj kot gonja za denarjem je pomembno slediti samemu sebi. »Če  je človek iskren do samega sebe in drugih, če dela tisto, kar ga veseli, bo zadovoljen in srečen. Ne bo hodil za denarjem ampak bo denar hodil za njim,« je zaupal skrivnost svojega uspeha. Poudaril je, da je danes bolj, kot kdajkoli, prav zaradi množice hitrih informacij, potrebno ohraniti stik z realnostjo in analognim svetom. »Dotik je ključen. Gre za pretok energij, ki nam ga digitalni svet ne more dati.«

»Knjige, branje in pisanje odigrajo ključno vlogo pri ohranjanju stika z realnostjo, širijo obzorja . Niso sicer vse knjige dobre, se pa v vsaki najde vsaj kak dober stavek, misel,«je poudaril Tadej. »Najpomembneje je, da ohranjamo kritično distanco, da mislimo in da dvomimo. Dvom je nujen. Ni dobro, da verjamemo v neke dogme in nikoli ne podvomimo.« Sam sicer najraje poseže po delih Shakespearja, Hamlet je bil tudi iztočnica za njegov prvi stand up, pa Frana Milčinskega-Ježka, Srečka Kosovela. Vedno znova pa rad vzame v roke mojstrovino Mihaila Bulgakova Mojster in Margereta. Velik izziv mu predstavlja Sveto pismo, ki je enkraten vir za pripravo stand up nastopov, kot tudi znana slovenska junaka Peter Klepec in Martin Krpan. Rad prebira tudi biografije velikih ustvarjalcev, kot so Miles Davis, Leonard Cohen, Robert de Niro, Boris Cavazza, George Carlin, Jerry Lewis, Andy Kaufman idr. Vsem, ki želijo vstopiti v svet igralstva pa priporoča v študij Stanislavskega in njegov Sistem.

In zakaj se je sam odločil, da zapusti dramsko gledališče in vstopi v svet stand upa? »Stand up je svoboda, da spregovoriš o čemerkoli želiš in da pogledaš na stvar s čim več zornih kotov, včasih tudi z vedoželjnostjo naivnih otroških oči. «