Gostje Knjižnih POPslastic 2014

Matjaž Smodiš

Matjaž smodiš | Šport

Z vrhunskim košarkarjem Matjažem Smodišem bomo spregovorili o izzivih vrhunskega športa, vztrajnosti, vzponih in prostih trenutkih, kjer se najde prostor tudi za dobro knjigo, sprostitev, družbo in umetnost. Dotaknili se bomo tudi pisanja biografije športne poti.
Povezovalna nit za razpravo je vztrajnost in vrhunskost.

 

Četrtek, 9. oktober, ob 12.30 uri | Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

»Upokojeni« vrhunski košarkar je še vedno zelo aktiven v svetu športa. Zadnja leta se posveča vzgoji mladih košarkarjev v Šoli košarke Matjaža Smodiša in v okviru Košarkarskih taborov Matjaža Smodiša.
Svojo športno pot je začel v osnovni šoli, kjer se je najprej srečal z atletiko in bil odličen v metu krogle, pri 10. letih je vstopil v šolsko košarkarsko ekipo in od tu nadaljeval klubsko pot v košarkarskem klubu Krka s katerim je v sezoni 1999/2000 osvojil naslov državnega prvaka. Pot je nadaljeval v različnih evropskih klubih in osvojil več naslovov evropskih prvakov in lovorik. Proslavil pa se je tudi v dresu slovenske košarkarske reprezentance. Kariero je sklenil leta 2013 v svojem prvem, domačem klubu.

Več na: www.smodis.si

 

Utrinki s prireditve

Z vztrajnostjo in disciplino do uspeha, z dobro knjigo do sprostitve

»Marsikaj iz sveta vrhunskega športa se da prenesti v vsakdanje življenje oz. šolo. Kot sta za zmago pod koši in uspeh potrebna trdo delo in vztrajnost, tako je tudi v življenju ali šoli za uspeh in dobro opravljeno delo vedno potrebno dati vse od sebe, se učiti, brati, vaditi. Vaja dela mojstra in kasneje mojster vajo,« tako nekako v motivacijskem duhu je mlade na prvih Knjižnih POPslasticah v letošnji sezoni nagovoril eden najuspešnejših novomeških košarkarjev Matjaž Smodiš, ki je v lanskem letu sklenil svojo aktivno športno pot. A kot pravi sam, ostaja predan temu športu še naprej, tako v okviru lastne Šole košarke kot tudi v okviru košarkarskih taborov, ki jih izvaja že vrsto let.

V takšnem športnem duhu se je v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto začela že četrta sezona Knjižnih POPslastic, avtorski projekt, ki nagovarja mlade, da skupaj z znanimi gosti skozi pogovor o najrazličnejših temah vsakdana spoznajo pomembnost branja, pisanja, ustvarjanja in kritičnega premisleka.
Zdrav duh v zdravem telesu, pravi znani rek. In če je za dobro fizično počutje in kondicijo potrebna redna vadba, za kar Matjaž še vedno vestno skrbi, je za zdravega duha potrebna tudi dobra knjiga. Kljub natrpanemu urniku treningov in tekem je v svoji aktivni športni karieri vedno našel čas za sprostitev z dobro knjigo. Največkrat na poti na tekme, s tekem, pogosto tudi na letališčih, letalih ter v hotelih.

Najraje še vedno poseže po fantazijskih romanih Georga R. R. Martina. Zbirka epskih fantazijskih romanov Pesem ledu in ognja ga je navdušila, sprva jo je prebiral v angleščini, kasneje pa še v slovenščini. Fantazijski svet, boji vitezov, križarjev in srednjeveški čas, ga vedno znova navduši. Prav zato ga je hitro prepričal in zvabil v izmišljeni svet švedskih srednjeveških templarjev švedski pisatelj Jan Guillou s svojo sago Crusades trilogy.  Navdušile pa so ga tudi kriminalne zgodbe Dana Browna.

Kot v športu pa so tudi v življenju vzponi in padci, in kar nekaj volje, vztrajnosti  ter motivacije je potrebno, da premagamo težke trenutke, se poberemo in gremo naprej. Predvsem pa je pomembno, da ne zaspimo na starih uspehih in lovorikah. Tudi v težkih trenutkih je knjiga dobra opora in prav knjiga Izberi uspeh! ameriškega košarkarskega trenerja Ricka Pitina je Matjažu prišla na pot, ko so ga pestile zdravstvene težave. Pomagala mu je najti motiv in voljo, da je lahko nadaljeval in uspešno zaključil svojo športno pot.