LITERARNI NATEČAJ: Knjižne POPslastice

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto razpisuje natečaj za najboljšo mladinsko kratko zgodbo. Natečaj poteka v času trajanja projekta Knjižne POPslastice in rok za oddajo prispevkov je 5. december, do polnoči.

Najboljšo zgodbo bo žirija objavila v sredini decembra, kjer bo na zaključnem srečanju Knjižnih POPslastic avtorju najboljše zgodbe tudi podeljena glavna elektronska POPnagrada - tablični računalnik Nexus 7! Zgodba pa bo objavljena tudi na spletni strani knjižnice in v lokalnem mediju.

Na natečaju lahko sodelujete vsi, ki ste stari med 15 in 18 let. Zgodba mora biti napisana v slovenskem jeziku in lahko vsebuje največ 6000 znakov (brez presledkov). Zgodbe, ki ne bodo zadostile kriterijem, bodo žal izločene. Vsi sodelujoči odstopate pravice do objave besedil. Komisija bo izmed vseh prispelih zgodb izbrala najPOPzgodbo!

Zgodbe naslovite in jih pošljite po elektronski pošti na naslov: knjiznePOPslastice@nm.sik.si, najkasneje do 5. decembra 2013.

Spremni dopis mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek avtorja, rojstni datum, naslov zgodbe, elektronsko pošto, naslov bivališča ter telefonsko številko.

Dodatne informacije dobite na el. pošti: petra.kovic@nm.sik.si, maja.ivanez@nm.sik.si

Želimo vam veliko navdiha!

Natečaj za najbolJšo kratko zgodbo

Rok za oddajo kratke zgodbe je
5. december
, do polnoči.
Več informacij o natečaju.

Zmagovalna kratka zgodba

Kje si bil, ko … [Urban Husu]

Kratka zgodba »Kje si bil, ko ...« izpod tipkovnice mladega avtorja Urbana Husuja nas popelje v svet mladostnika, katerega realnost je mešanica ležernosti, hormonov in uporništva. Prvoosebni pripovedovalec nas za trenutek spusti v svoj svet, ki ga kljub ljubezenski zamaknjenosti opazuje z mladostno pronicljivostjo in resnostjo prehitro odraslega najstnika.  Svojo okolico in medčloveške odnose skicira skozi pogled rahlo odsotnega zaljubljenca, ki  se v lastni zamaknjenosti ne ozira na boj, ki presega njegovo lastno eksistenco.

S pozicije posameznika sicer kritično reflektira dogajanje, a se, kako tipično za današnji čas otopelih posameznikov, ne odloči za boj, ker »Ni moj boj,« presodi in gre mirno naprej.

Zgodba je lepo vpeta v konkreten, aktualen prostor in kontekst, ki pa ga hkrati kritično reflektira, konec pa nas lepo vrne na začetek in vprašanje, ki se nakazuje že v naslovu.

Utemeljitev komisije v sestavi dr. Tone Kregar, Alenka Murgelj, Maja Ivanež, Petra Kovič

 

moderatorka

Alenka Murgelj kot moderatorka že tretje leto zapored sodeluje pri projektu Knjižnih POPslastic.
S svojim sproščenim pristopom ter živahno radovednostjo poskrbi, da so dogodki vedno zanimivi, zabavni in poučni.

Alenka Murgelj

Arhiv

Vabimo vas, da si ogledate utrinke pogovorov preteklih Knjižnih POPslastic, kjer smo gostili mnoge znane goste.

 

Knjižne POPslastice I

Knjižne POPslastice II